Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die licht omzetten in stroom. Zonnecellen zelf zijn weer gemaakt van silicium, wat uit 2 lagen bestaat. Als hier licht op schijnt, gaat een elektrische stroom lopen. Hoeveel stroom je kan opwekken, hangt onder andere af van het vermogen het zonnepaneel. De meeste zonnepanelen bestaan uit 60 of 72 zonnecellen.

Wil je thuis gebruik maken van deze zonnestroom, dan komt daar iets meer bij kijken dan alleen het plaatsen van zonnepanelen. Voor thuisgebruik moeten zonnepanelen onderdeel zijn van een zonnestroomsysteem, ook wel fotovoltaïsch systeem (of kortweg PV systeem) genoemd. Dit systeem bestaat weer uit zonnepanelen, de omvormer, het montagesysteem, de bekabeling en stekkers.

Hoe werkt een zonnepanelen systeem?

Zonnepanelen wekken energie op volgens een eenvoudig proces van drie stappen. Het opvangen van de energie van de zon is de eerste stap: de zonnecellen in de zonnepanelen zetten het zonlicht hierbij om in gelijkspanning. Deze wordt vervolgens door de aangesloten omvormer omgezet in wisselspanning. Hierna kun je de zonnestroom makkelijk thuis gebruiken – voor de laatste stap hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te steken. Dit geldt alleen bij zonnepanelen systemen met een vermogen tot 600 Wp. Plaats je een systeem met een hoger vermogen, dan moet het systeem op een extra vrije groep aangesloten worden.

Maar wat gebeurt er wanneer de zonnepanelen meer energie leveren dan je nodig hebt? Simpel: de stroom die je niet gebruikt lever je terug aan het net. Alle energie die je bespaart heeft waarde en je teruglevermeter houdt bij hoeveel dit is. Met een zonnestroomsysteem wordt je energierekening dus lager.

Kwaliteit zonnestroomsysteem bepalend voor rendement

Uiteraard is de kwaliteit van de onderdelen van invloed op een PV systeem. Er zijn veel verschillende soorten onderdelen in omloop, en het rendement van het systeem kan hierdoor sterk verschillen. Installateurs werken daarom alleen met de beste materialen, zodat jij het maximale rendement uit je zonnesysteem kunt halen. Zo gebruiken we naast de zeer efficiënte zonnepanelen van Yingli Solar en Sunrise Solar. Ook omvormers van Growatt en SolarEdge, de meest gerenommeerde merken die er bestaan!